Szégyenfal

2004. évi X.törvény:
Állatkínzás 266/B. § (1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy
pénzbüntetéssel büntetendő.
Hogyan szabaduljunk meg felesleges kutyáinktól büntetlenül?
Ha befedezték őket korcs kutyák, akkor már nem kellenek

Szombaton két rossz állapotban lévő Shih Tzu szuka kutya került be a szekszárdi kutyamenhelyre. A két kutyát a város két különböző részén találták meg az önkénteseink. A kutyák szeme be van gyulladva, az állatorvos javasolta, hogy kozmetikussal vágassuk le a szőrt a szemük körül, hogy ne rosszabbodjon az állapot. Az egyébként kozmetikai gondozást igénylő kutyák szőre tele volt régi kibonthatatlan csomókkal. Az egyik kutyus teljesen vizesen, összefagyva került hozzánk. Ő egy fél napot töltött a menhelyen található egyetlen kályha mellett, hogy meg ne fázzon később.

Szerdán egy nő érdeklődött a kutyák után. A leírás alapján rájött, hogy az ő kutyái. Azt mondta, hogy majd telefonál, majd pénteken jönnek a kutyákért. Kollégánk elmondta, hogy érvényes oltási lap, tulajdont igazoló dokumentum és személyi igazolvány bemutatása mellett elvihetik a kutyákat. Kollégánk felháborodását fejezte ki, amiért nem viszik el kutyákat a lehető leghamarabb. Erre a nő közölte, hogy ha korcs kutyák befedezték őket, akkor már nem is kellenek. Mint kiderült szaporítókról van szó, akik a kutyák kizsákmányolásából élnek. „Tudja nekünk egy kölyök huszonötezer forint”- mondta nő mérgesen. Önkéntesünk ekkor közölte, hogy ezek után nem érdemlik meg, hogy visszakapják a szerencsétlen kutyákat. A nő felháborodott a néhány őszinte mondaton, aztán a vonal megszakadt.
Nos, ezek után felvetődik a kérdés. Ki az, aki finoman szólva etikátlan és erkölcstelen? Az, aki kutyák százainak életét menti meg a fajtájuktól és koruktól függetlenül, vagy az, aki kutyák százait gyártja és adja el kizsákmányolva szuka kutyáit, majd ha már nem hoznak hasznot, megválik tőlük.

Kedves Állatbarátok!
Ne vásároljanak Shih Tzu kutyát Szekszárdon a Bartina utcából!

 

<< Vissza a lap tetejére